8 Mart 2013 Cuma

Sakıncalı kitapları okutacağız..


Eğitim-Sen, Türkiye Yazarlar Sendikası, Sinema Emekçileri Sendikası, Sanatçılar Girişimi ortak bir toplantıyla sansüre karşı çıktı.



Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız “Sakıncalı bulunan kitapların okutulması için Eğitim-Sen’li öğretmenler olarak çaba içerisinde bulunacağız. Şimdiden Milli Eğitim Bakanlığı ’na duyuralım, soruşturma açmak gibi niyetleri varsa, 125 bin üyemiz hakkında soruşturma hazırlığı yapabilirler” dedi. 

Makine Mühendisleri Odası’nın lokalinde dün düzenlenen toplantıya yayıncılar, sanatçılar vea yazalar da katıldı. Yazar ve yayıncı Mine Soysal, yazar Onur Caymaz, sanatçı Pınar Sağ toplantıya katılan isimler arasındaydı. Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, ders kitaplarında Yunus Emre’nin “ Cenet cennet dedikleri birkaç köşkle birkaç huri’ dizelerinin , Edip Cansever’in “Bir bira içmek istiyordu kaç gündür / Masaya biranın dökülüşünü koydu” dizelerinin çıkartıldığını, Şekerportakalı’nı ve Semerkant’ı öneren öğretmenler hakkında inceleme başlatıldığını hatırlatan Yıldız, sansüre karşı çıkacaklarını belirterek şöyle konuştu: 
“Siyasi iktidarın daha sahici yüzü ile karşı karşıyayız. Hoşgörü ve çoğulculuk yok. Kökten dinci bir yaşam inşaa ediliyor. Televizyon dizilerine kadar müdahale ediliyor. Bu düzene uygun yasalar inşa ediliyor. Ders kitapları sansürlenilyor. Kitap tavsiye eder öğretmenlerimizi ‘kitaplar müstehcen’ olduğu gerekçesiyle inceleniyor. Bunlar sıradan uygulamalara dönüştü. Şeker Portakalı kitabını derste ödev olarak okutan bir öğretmene, kitabın müstehcen olduğu gerekçesiyle soruşturma açılmıştır. Yılmaz Erdoğan’ın Kadınlık Bizde Kalsın adlı oyununu oynatan, Manyas Lisesi Müdürü Ali Kürşat Özgüler, çocukların ahlakını bozduğu gerekçesiyle sürgün edildi. Ankara ’da Ayşe Kulin’in Veda kitabını okutan bir öğretmene ceza verildi. Bu karanlığa teslim olmayacağız. Bu kitapların okutulması için özel bir çaba harcayacağız. Şimdiden Milli Eğitim Bakanlığı’na duyuralım, soruşturma açmak gibi niyetleri varsa, 125 bin üyemiz hakkında soruşturma hazırlığı yapabilirler. Soruşturmalarla geri adım atmayacağız” diye konuştu. 



YASAKLAMIYOR; DEĞİŞTİRİYORLAR 

Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Köz, bir süre önce 1980 döneminde binlerce kitap hakkında getirilen yasağın kalktığı yönünde haberler çıktığını hatırlatarak “Ancak, sansür ve yasaklamalar devam ediyor” dedi. Sanatçı Girişimi adına toplantıya katılan Şair Ataol Behramoğlu ise Anadolu tarihinin en gerici, en karanlık siyasi iktidarının yaşandığnı belirterek şöyle konuştu: “Yasaklamaktan çok, bir değiştirme ile de karşı karşıyayız. Bu toplumun, hayatın dokusunu değiştirme anlamına geliyor. Hem edebiyat eserlerini yok ediyorlar hem de toplumu değiştiriyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.