21 Ocak 2013 Pazartesi

Vandallar… / Orhan Aydın


Vandallar…

‘Hele bir bekleyip görelim ne olacak’ diyerek, işinin ehli olmadığı dünden belli olanlara ‘süre tanımak’ kaybettiriyor.

İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın başına AKP tarafından atanmış Hilmi Zafer Şahin Efendi için de aynı şey yapıldı.

100 yaşını adımlayan kurum, tiyatro ile hiç bir ilgisi olmayan, sanat ile ilişkileri bile tartışmalı insanlar aracılığı ile adeta işgal edilirken susanlar-pısanlar-daha önce söylediklerini unutarak çıkar hesapları yapanlar-teslim olanlar ve yağcılıkla el avuç ovuşturanlar, bugün yaşananların asıl sorumlularıdırlar.

Süreci yakından izliyorum.

Hiç bir Şehir Tiyatrosu sanatçısı ya da çalışanı ortaya çıkıp, ’Ey Hilmi Zafer Şahin kimsen sen, hangi kültürel sanatsal donanıma sahipsin ki ülkemin yüz akı olmuş bir kurumun başına getirildin, hangi yeteneklerin var, kaç reji yaptın, kaç oyun yazdın, kurum için geleceğe dair tasarıların mı var?’ diye sormadı.

Kurum içindeki çekişmeler, iç çatışmalar, saflaşmalar mı engel oldu buna?

Yoksa çıkar hesaplarının dayanılmaz çekiciliği mi?

Bu soruların yanıtlarını verecek olanlar o çatının altında olup bitenleri yaşayanlardır.

 Ama hepimiz biliyoruz ki bu efendi AKP’nin tasarrufu ile atanmıştır.

Yandaştır, kapı kuludur ya da koltuk sevdalısı bir kendini bilmezdir bu kadarını bilemem, bildiğim o dur ki; kurum çalışanlarının değil sanat ve sanatçı düşmanlığında sicili kapkara olan AKP’nin tercih ettiği bir zat olarak oraya atanmıştır.

Tıpkı diğer yönetim kurulu üyeleri gibi.

Durum bu olunca kurumun emir kulları aracılığı ile yönetildiğini saptamak için âlim olmak gerekmiyor.

Sonuç olarak uzaktan kumandayla idare edilen tüm AKP kurumlarında yaşananlar burada da yaşanıyor.

Önümüzdeki süreçte bu durumun onlarca örneğini yaşayacağımızın ilk işareti ise, ZENGİN MUTFAĞI oyununun gösterimden kaldırılması ile ortaya çıktı.

Oyun sırasında bozkurt işareti yapan iki zavallı faşistin ve onların arkasındaki eli kanlı katil sürüsünün baskılarına boyun eğiliyor-susuluyor-teslim olunuyor ve oyun Şubat programından çıkarılıp, sahneden çekiliyor.

Açıklama istendiğin de ise yalan söyleniyor.

“Baskı filan yok”

Tüm sanatçılar, seyirciler aptal yerine konuluyor.

Oysa kapalı gişe oynanan, biletleri çıkar çıkmaz tükenen bir oyun için bunu yapmak asıl aptallık olsa gerek.

Hilmi Zafer Şahin ve yönetim bu uygulamaları ile kurumu zarara uğratmışlar, 100 yıllık geleneğine kara çalmışlar, oyunu gösterimden çekip sansür uygulayarak açık adıyla vandallık yapmışlardır.

Bu ülkenin ve elbette tiyatromuzun bu tür namussuzluklara karşı tahammülünü sınamak; bir kaç kara akıllı softanın, sanatla hiç bir ilişkisi olmayan cemaat kapı kullarının ve gericiliğin haddine değildir.

Yapılması gereken açıktır, oyun gösterimine devam etmelidir ve tiyatro yöneticileri hem oyunun yaratıcılarından hem de seyircilerden özür dilemelidir.

Aksi halde ellerimiz yakalarındadır.

oaydinoaydin@gmail.com

Yazılı medyada yazarın izni olmadan yayınlanamaz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.