16 Ocak 2013 Çarşamba

PEN YAZARLAR DERNEĞİ'NİN YANINDAYIZ


PEN YAZARLAR DERNEĞİ'NİN YANINDAYIZ
       Değerli müzisyen Fazıl Say'a açılan davayı kınadığı,  sanatçımızın düşünce özgürlüğünü savunduğu için PEN Yazarlar Derneği'ne soruşturma açılması kabul edilemez.
      Bu gibi soruşturma ve yargılamalar, acaba ülkemizi uygar dünyanın gözünde küçük düşürmek için düzenlenmiş planlı bir girişim mi var sorusunu akla getiriyor.
      Hukuk özgür düşünceye zincir vurmak için değil, düşünce özgürlüğünün güvencesini sağlamak  için vardır.
      PEN Yazarlar Derneğini destekliyor,  her türlü baskıya karşı yanlarında olacağımızı bildiriyor,  hukuk adına yapılan hukuksuzlukları reddediyoruz.
   SANATÇILAR GİRİŞİMİ

orwarded Message -----
From: TYS TURKIYE YAZARLAR SENDIKASI <turkiyeyazarlarsendikasi@gmail.com>

Subject: PEN'İN YANINDAYIZ / BASINA VE KAMUOYUNA


BASINA VE KAMUOYUNA

PEN YAZARLAR  DERNEĞİ’NİN YANINDAYIZ

Bu çağın ayıbı sayılacak bir davaya ilişkin görüşlerini ifade ettiği için, yine çağımıza leke sürecek bir davanın eşiğine gelen değerli PEN Yönetim Kurulu’nun yanında olduğumuzu duyuruyoruz.
Yazarlarımıza yapılan bu baskıyı kınıyoruz.
                                            Türkiye Yazarlar Sendikası

--
TÜRKİYE YAZARLAR SENDİKASI
0212 259 74 74
0533 663 13 35











Fazıl Say'ın yargılanmasını eleştiren Dünya Yazarlar Birliği'ne (PEN) soruşturma açıldı!


--
TÜRKİYE YAZARLAR SENDİKASI
0212 259 74 74
0533 663 13 35
Radikal .com.tr - Piyanist Fazıl Say'ın yargılanmasını kınayarak, "Dünya kamuoyu Türkiye 'deki faşist gelişmeler karşısında alarma geçmiş durumdadır" diyen Türkiye PEN hakkında soruşturma başlatıldı!
Hürriyet’ten Zeynep Gürcanlı’nın haberine göre, PEN’e ifade özgürlüğüne kısıtlama getiren TCK'nın 301'inci maddesinden soruşturma açıldı. PEN, Fazıl Say'ın yargılanmasını kınamış, "Dünya kamuoyu Türkiye'deki faşist gelişmeler karşısında alarma geçmiş durumdadır" ifadesini kullanmıştı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, PEN Türkiye Merkezi’nin web sitesinde besteci ve piyanist Fazıl Say’ın yargılanmasını eleştiren bir açıklama yapması üzerine soruşturmayı açtı ve PEN Türkiye Yönetim Kurulu üyelerinin ifadelerini aldı. Soruşturmaya konu konu olan açıklama PEN Türkiye web sitesinde 3 Haziran 2012 tarihinde yayınlanmıştı.


"TÜRKİYE'DEKİ FAŞİST GELİŞMELER..."

PEN'in ifadeye konu olan açıklamasında, Fazıl Say'ın yargılanması eleştirilerek, "Dünya Yazarlar Birliği PEN Türkiye Merkezi olarak değerli besteci ve piyanistimiz Fazıl Say'ın mahkemeye sevk edilmesini dehşetle karşılıyor, kuvvetle kınıyoruz. Dünya kamuoyu Türkiye'deki faşist gelişmeler karşısında alarma geçmiş durumdadır" ifadesi kullanılmıştı.


GAZETECİLER GÜNÜNDE İFADE VERDİLER 

PEN Türkiye Yönetim Kurulu İstanbul'da savcıya Türkiye'de 'çalışan gazeteciler günü' olarak kutlanan 10 Ocak'ta verdi.
Savcılık soruşturmayı, PEN açıklamasındaki ifadelerin TCK'nın 301. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan " TC hükümetini, devletin yargı organlarini, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılamak' suçuna girdiğine karar vererek, bu maddeden açtı.


"TCK 301 TÜRKİYE İÇİN AYIP" 

PEN Türkiye temsilciliği, açılan soruşturma konusunda bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:
"25 Aralık 2012 tarihinde bir polis memuru PEN Türkiye Merkezi’nin İstanbul’daki ofisine gelerek Yönetim Kurulu üyelerinin ev adreslerini talep etmiştir. Bu soruşturmanın Adalet Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda, PEN Türkiye Başkanı Tarık Günersel, İkinci Başkanı Halil İbrahim Özcan, Genel Sekreteri Sabri Kuşkonmaz, Uluslararası Sekreteri Ahmet Erözenci, Saymanı Tülin Dursun ve Yönetim Kurulu’nun diğer üyeleri Zeynep Oral ile Mario Levi ve ayrıca açıklamayı PEN sitesine aktaran şair ve eleştirmen Nihat Ateş, Türkiye’de bu kanun üzerinden halihazırda yargılanmakta olan çok sayıdaki yazara katılacaklardır."


"PEN TÜRKİYE YÖNETİM KURULU'NA SALDIRIDIR" 

PEN açıklamasında, TCK'nın 301. maddesinin ifade özgürlüğü ilkesi ile taban tabana zıt olduğu belirtilerek, bu maddenin 'hem Türkiye içinde, hem de bütün dünya tarafından ayıplandığı' da ifade edildi.
PEN Uluslararası Başkanı John Ralston Saul konuyla ilgili olarak bir açıklama yaparak, "Bu soruşturma, ülkedeki meslektaşları tarafından seçilerek görevlendirilmiş olan PEN Türkiye Yönetim Kurulu'nun tamamına yapılmış bir saldırıdır. Üstelik, yapılmakta olan suçlama, uluslararası ifade özgürlüğü standartları düşünüldüğünde kendisinin de varolmaması gereken bir yasanın yanlış yorumlanması sonucu oluşmuştur" ifadesini kullandı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.